Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

Nyakas-hegySzép kirándulásra hív a Zsámbék fölé emelkedő Nyakas-hegy, a tetőről az egész medencét belátni.

nyakashegy.jpg

A hegytetőn - a szabad füves részeken- a környék egyik egyedülálló, és sok éve országosan is védendő élőhelye és növénytársulása található. Igy a terület az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének megfelelően az európai ökológiai hálózat részeként a Natura 2000 hálózat része.

Hivatalos neve: Nyakas-tető szarmata vonulat.

A tetőn még megtalálhatók az egykori kőbányák, területüket a természet egyre jobban visszahódítja. Az itt található mészkő sok tengeri élőlény elmeszesedett zárványát tartalmazza, eléggé laza szerkezetű, viszont jól faragható.

kobanya.jpg

A múlt század közepéig bányásztak itt építőköveket, sok zsámbéki és környékbeli épülethez használták, de -a régi kőbányászok elmondása szerint- még Budapestre is szállítottak belőle.

A hegyoldalon egykor a sváb lakósság fejlett szőlőtermesztést és borkultúrát honosított meg és ápolt több, mint kétszáz évig. A kitelepítés után a hegyoldal szőlőskertjeinek és gyümölcsöseinek nagy része megfelelő gondozás hiányában elvadult, vagy kipusztult. Néhány öreg présház és pince, omladozó támfal-részlet emlékeztet csak rá.

szolokad.jpg

 A régi kultúra és telekszerkezet az 1970-es évektől nagyjából végleg kihalt. A hegyoldalt kisebb telekrészekre osztva hétvégi telkek és házak jöttek létre a kacsázó dűlőutak mentén.

A hegyoldalból is szép kilátás nyílik Zsámbékra és a Budai-hegyekre.

kilatas_a_nyakasrol.jpg


A Nyakas tetőn délnyugati irányban haladva eljutunk az egykori légvédelmi bázisig, de erről bővebben annak leírásánál olvashatsz.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 15
Heti: 179
Havi: 624
Össz.: 420 702

Látogatottság növelés
Oldal: Nyakas-hegy
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »