Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

A parlagfűről 5 percben.

Itt megtalálod azokat a legfontosabb információkat, amit a parlagfűről és irtásáról tudni kell.


A parlagfű egy agresszívan terjeszkedő, az "elfoglalt" területet sok évre megszállva taró gyomnövény. Az írtását elhanyagoló ember a terjeszkedését és terület megtartó képességét  "nagyban segíti".

Manapság a  Kárpát-medence, így kis hazánk is, Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területei közé tartozik. Zsámbék és környéke sem kivétel, erősen fertőzött.

Nézd meg alaposan az alábbi fényképet, melyen növekedésben lévő parlagfüvet látni.

parlagfu.jpg

1. Láthatod, hogy a parlagfű egyáltalán nem "fűszerűen" néz ki.

2. A parlagfű egynyári növény, tavasszal-nyár elején kel ki magról. De nem ritka, hogy  még júniusban is kelnek ki növények.  

3. Nyáron növekszik, és - általában - 30-60 cm-es magasságot ér el. Porzós virágait az ágvégeken növeszti.

4. Virágzása nálunk tömegesen augusztus elejétől-közepétől indul és az első komolyabb fagyokig (október-november eleje) tart.

Nézd meg az alábbi fényképet, melyen már virágzó parlagfű látható.

parlagfu_viragzas.jpg

5. Ezek a porzós virágok "termelik" a virágport, amely az arra fogékony emberekben pollen-allergiát vált ki.  A pollen nemcsak a növény környezetében, hanem a lakásba "beszivárogva"(szellőztetés útján, cipővel vagy ruházattal bevíve), ott is képes allergiás tüneteket okozni.

A parlagfű pollenje erős nagyításban.

pollen.jpg

Ez a parányi pollen (a képen sokszoros nagyításban látható) okozza az allergiát, ami országunkban népbetegség!  A szél útján 50-100 km-es távolságba is eljuthat. Az allergiás beteg egy szezonban (2,5-3 hónap) 80-90 szem gyógyszert kénytelen bevenni  mérgezi a szervezetét), továbbá szüksége lehet orrspray-re és szemcseppre is. Minimum 10 ezer ft-ot költ arra, hogy élhető legyen az élete!

6. A porzós virágok porozzák be a termős virágokat, amelyek az ágak hónaljában vannak, és a szálló pollentől megtermékenyülnek.

7. A termős virágok hozzák az októberre beérő a magokat. Egy növény 5-10000 (jól fejlett növény akár 60000 ) magot is "teremhet".

8. Október-novemberben a magok elszóródnak, nagyrészt a növény néhány méteres környezetében, igy biztosítja az "utódokat".

9. Ezzel a növény teljesítette a feladatát, és a fagyok hatására életműködése leáll, elpusztul.

10. A földre szóródott magok nagyon életképesek, akár 30 évig is megőrzik csíraképességüket.  Vagyis, a terület sok-sok évre fertőzötté válik, a most magzó parlagfű akár egy következő generáció életét fogja megrontani.

11. Fő előfordulása: parlagon hagyott, nem megfelelően használt földterületeken, útszéleken és mezsgyéken. Továbbá a korábban parlagon lévő, majd lakóövezetté vált település részeken. Még az évek óta jól gondozott kertekben és utcafrontokon is rendszeresen előfordul.

 A Parlagfű irtása kiskertben és utcafronton.

Június-július hónapban:

1. Előzzük meg a virágzását, irtással /mert a pollenje allergiát okoz/.

Augusztus-szeptember hónapban:  (ha elmaradt a korábbi irtás)

2. Ha már virágzik, akkor is irtsuk /mert tovább nem fog virágozni/

Szeptember hónapban:

3. Akadályozzuk meg a magzását, irtással /mert a magjai révén marad fenn  jövőre és még sok éven át/.

Az irtás módszerei:

Gyomlálás /kézzel kihúzás/: a leghatásosabb, mivel a növény elpusztul.

Kapálás /kiböködés/: ez is igen hatásos, a növény szárát a föld felszínén illetve alatta 1-2 cm-re a kapa (böködő) elvágja, a növény elpusztul.

Kaszálás, sarlózás: hatásos, a növény szárát a talaj fölött néhány cm-re vágjuk el. A növény ez esetben néhány hét múlva újra sarjadzik alacsony oldalágakat növesztve, vagyis később még vissza kell térni.

Gyomirtózás: levélen át felszívódó szerrel, permetezőből kijuttatva a területre. Igen hatásos, hiszen a növény elpusztul. Ugyanakkor hátránya a módszernek, hogy egyéb növények is elpusztulnak, igy nem mindenütt (pl. virágoskert, gyepes rész) alkalmazható.A parlagfű irtásával szolidaritást vállalsz a pollen- allergiában szenvedőkkel. És azokkal, akik még nem allergiásak, de nagy valószínűséggel azok lesznek. Te is, gyermeked is válhattok allergiássá!

Ez többnyire csak idő kérdése..
Ha parlagfüves területet látsz, tégy bejelentést!

Külterület esetén:  a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület új honlapján, a www.pme.e2make.com-on /vagy a régin, ami www.pme.hu és automatikusan átirányít az újra/ található parlagfű bejelentő nyomtatvány-on, online.

Belterület esetén: a település jegyzőjénél /jegyzo@zsambek.hu/ címen NE tegyetek bejelentést, mert ő ilyen csip-csup ügyekkel nem foglalkozik, valószínűleg nem is nem továbbítja, nem válaszol. Bejelentést az alá és irányítása alá tartozó Műszaki csoportnál, az előírt bejelentő nyomtatvány kitöltésével tegyetek, mert az így szabályos. A szabály pedig szabály!Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 15
Heti: 191
Havi: 636
Össz.: 420 714

Látogatottság növelés
Oldal: A parlagfűről 5 percben
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »