Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

Pestis emlékmű és a  ZárdakertA kastéllyal szemben áll az 1739-ben,  Zichy Miklós által emeltetett emlékmű.  Az 1738-as nagy pestis járvány után emelt és gazdagon díszített barokk emlékmű a járvány 828 zsámbéki áldozatának állít emléket.

pestis_szobor.jpg

Az emlékmű -sajnos- mai formájában nem teljes. Az oszlopfejről hiányzik az immaculata (szűz Máriát ábrázoló) szobor.  Az oszlop közepén a Zichy család címerét, mellette Szent Rókus szobrát láthatjuk.


A kastély újkori történelméhez kapcsolódik a Zárdakert. A terület 1908-ban került a Keresztes nővérekhez. A romantikus, tóval és kis utakkal kialakított,  fákkal szépen beültetett kert az apácák sétahelye és imaterülete volt. A kertet -egyes részeiben ma is látható- kőfallal vették körül. A tavakat a Török kút forrása táplálja. 

zardakert.jpg

A Zárdakert területe méltán műemléki védelem alatt áll.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 10
Heti: 19
Havi: 949
Össz.: 419 714

Látogatottság növelés
Oldal: Pestis emlékmű, Zárdakert
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »