Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

Józsefvárosi pinceterület
Zsámbék egyik sűrűn lakott részén, lakóházaktól körülvéve terül el a mintegy másfél hektáros terület. Egykor a falu szélén, hetven pince állt itt patkószerű elrendezésben, melyet a zsámbékon élő és fejlett borkultúrát ápoló svábok építettek. Az 1946-os kitelepítés után a terület elvesztette jelentőségét, sok pince köveit elhordták építkezésekhez.

Később a terület "zsámbékiasan" elhanyagolttá vált, sittet, szemetet hordtak ide és gaz nőtte be. Igy állt (nem csak az előző rendszerben!) sok éven át, "gazdátlanul" ez a jórészt önkormányzati ingatlan.

Zsámbéki civilek egy csoportja több éves tevékenysége révén, esetenként a helyi vezetés közönye vagy akadályozó magatartása ellenére,  a terület oltalom alá került. A civilekből megalakult Lamgrub egyesület célul tűzte ki magának, hogy a területet kitakarítja, és bejárhatóvá, látogatható hellyé "varázsolja". Kitartó munkájuk eredményeként Zsámbék egyedülálló látnivalóval gazdagodott!

A pinceterület részlete

pinceterulet.jpg

A terület nem csak a sváb lakósság egykori kultúráját mutatja be, hanem -fekvése folytán- értékes és védendő élővilágnak is otthont ad, 2006-tól pedig országos jelentőségű műemléki területként van nyilvántartva.

A Lamgrub egyesületre és a pinceterületre méltán lehetünk büszkék!

Ezév augusztusában  (több éves előkészítő munka után) a területen Német Nemzetiségi Emlékművet is avattak, ami Máhr Ferenc művész munkája.

A Német Nemzetiségi Emlékmű (fotó a Lamgrub Egyesület albumából)

nemzetisegi_emlekmu.jpg

Remélem, hogy a  zsámbéki és németországi látogatóknak az emlékmű láttán nem csak a kitelepítés átélt embertelensége jut eszébe, hanem érzik azt is, ahogyan a mai kor ismét elismeri és megbecsüli azt a sok munkát, törekvést, örömet és fájdalmat, amit az őseik itt megéltek.

Többet is megtudhatsz az egyesület http://lamgrub.wordpress.com honlapjáról, de inkább élőben nézd meg! A tiszti lakóteleptől (a bolt melletti úton haladva) alig 50-60 méterre van. Megéri a sétát.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 10
Heti: 18
Havi: 948
Össz.: 419 713

Látogatottság növelés
Oldal: Józsefvárosi pinceterület. Civil siker!
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »