Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

Parlagfű oldal.

Ezen az oldalon egy újkeletű "dögvészről", a parlagfűről, az ellene folytatott "kűzdelemről" lehet olvasni.

PARLAGFŰ bejelentése: a lap alján olvasható!Az elmúlt években olyan sokat hallottunk-olvastunk már róla és hogy mennyire allergén a növény pollenje. Akár a könyökünkön is jöhetne kifelé!

Emlékszel a játékra? Képzeld el, hogy eléd áll ás azt mondja: Amerikából jöttem, mesterségem címere: " a , gy ". A megfejtése pedig az, hogy agresszív gyomnövény. Sajnos, a valóságban ez nem játék! 

Ugyanis rendkívül agresszíven terjedt el és foglal el napjainkban is területeket (ott, ahol parlagon hagyják a területet, vagy különösképp ott, ahol a talajfelszínt is megbolygatták.

Nálunk a múlt század 20-as éveiben tűnt fel és a klímához jól alkalmazkodva terjedni kezdett. Újabban nagy segítséget kapott, ugyanis a rendszerváltást követően a "kárpótlások" időszakában sok, addig (TSz., Állami gazdaság által) jól művelt földterület vált parlaggá. Úgyszintén jó terjeszkedést nyújtottak a települések határában művelésből kivont (Zsámbékon is), majd lakóövezetté átsorolt területek. A fennmaradásához pedig a nemtörődöm ember adott nagy segítséget neki, ugyanis nem irtotta (sokan ma sem).

A hazánkban fellelhető sokféle (mintegy 350 !) gyomnövény közül ez az egyetlen, amelynek kötelelező irtásáról törvényt is szült a Magyar Országgyűlés (bár, sokan tsznek rá). Ők ugyanis tudták, hogy ez a növény a virágzásakor a levegőbe szóródó pollenjei révén allergiát okoz.

Sőt azt is tudta a Parlament, hogy a pollen allergia (leginkább a parlagfű pollen okozza) Magyarországon népbetegséggé vált, a lakósság mintegy 30 %-át is érintheti. És ha minden így megy tovább, ez a szám még nőni is fog. Ez pedig már mégiscsak hathatós intézkedéseket igényel, amit a Törvény erejével is meg kell támogatni. Szervezetek, bizottságok jöttek létre, civilek és hivatalosak is. Sőt, lehetővé vált adónk 1 egész %-ának felajánlása is e nemes célra.

A törvényt évekkel ezelőtt meghozták (módosítások és egyéb rendeletek is lettek mellé). A leglényegesebb megfogalmazása: "a földhasználó köteles az adott év június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbózását megakadályozni és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani".

 És persze be van igérve az ejnye-bejnye, ha nem...

És az immár több éves "küzdelem" eredménye? Szerintem éppen, hogy elégtelen fölé (országosan érdemi előrelépés nincs!, csak helyi "csatákat" nyertünk).

A Törvény -remélem, pontosan idézett- megfogalmazását kissé kihámozva:

- a földhasználó lehet maga a tulajdonos, vagy az, akinek (pl.: bérlő) a tulajdonos használatba, gondozásba adta az ingatlant (vagy egy  részét).

- ha a földterület láthatóan nincs használva (pl.: nincs haszonnövénnyel beültetve, nem legelő-kaszáló, vagy "egyszerűen" közterület stb.), akkor is van "földhasználója".

- lakott területen az igatlan előtti utcafront (közterület) gondozását az Önkormányzat az ingatlan tulajdonosának testálta át rendeletileg, tehát a tulaj kell gondozza.

- nem árt tudni, hogy az utcafront a telekhatártól az ingatlan teljes szélességében, egészen az úttestig tart, bele értve az éppen ott húzódó vízelvezető árkot is. Sarokteleknél ez a telek oldalánál húzódó szakaszt is jelenti.

- a parlagfű virágzását (és igy a pollen szóródását) a növény kigyomlálásával, kikapálásával, lekaszálásával, gyomirtóval való kezelésével lehet megakadályozni.

- a vegetációs időszak a növény kikelésétől a virágzáson át, egészen október (sokszor november eleje-közepe) hónapig tart.

Ne feljtsd el:

- A parlagfű irtása, a virágzás megakadályozása (és persze ezzel együtt a magképződés megakadályozása) saját területén mindenkinek kötelessége!

- A parlagfű irtásával nemcsak a Törvényt tartod be, hanem szolidaritást vállalsz a többi lakótársaddal és az allergiában szenvedőkkel! (És nem azokkal vagy, akik mindezzel nem törődnek.)

-Amennyiben parlagfűvel fertőzött területet látsz (és az nem a Te területed) tegyél róla bejelentést.

Parlagfű bejelentése:

Belterület esetén: a Műszaki Iroda "Bejelentések" nyomtatványának (letölthető a zsambek.hu honlapról az Elérhetőségek menüpont megnyitása után, a jobb szélső sávban megtalálható a Műszaki Iroda cimszó alatt a második helyen) kitöltésével és személyes leadásával, vagy póstai úton továbbítható az "illetékesnek".  Elektronikus úton nem fogadják be (korszerű!).


Külterület esetén: a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület-nél, a www.pme.hu honlapjukon található nyomtatvány kitöltésével.

A fenti régi cím is kapcsolódik a PME új honlapjára: www.pme.e2make.com

Bízhatsz benne, a "dolog" működik! Ők biztosan tovább jelentik a területileg illetékes Földhivatalnak, akik szemlét követően (megállapítják a nem megfelelő földhasználatot) tovább jelzik az MgSZH. illetékes szervének. Első fokon ők járnak el a közérdekű kaszálás (v. egyéb irtás) végrehajtásában és a bírság, valamint a költségek kiróvásában a "földhasználóra".

NE HAGYD BEJELENTÉS NÉLKÜL, HA PARLAGFÜVES TERÜLETET, ORSZÁGÚT MENTI SÁVOT LÁTSZ!


Utóirat a fenti oldalhoz:

Végtelenül sajnálatos (és szűk látókörű) "intézkedés" történt parlagfű ügyben. Ugyanis kormányunk ezévben már nem tette lehetővé (megvonta a lehetőségét) 1 %-nyi adóforintjaink felajánlását a parlagfű elleni kűzdelem - ezek szerint nyilván nem közcélú és közérdekű - céljára.

Ugyanakkor - micsoda nagy pozitívum! - a kormány 410 millió Forintot szán arra, hogy szorgos közmunkások az ország legfertőzöttebb helyein gyomirtást végezzenek. Ez igen!

Sajnos, kis hazánkban még nem elérhető az allergiások gyógyító kezelése (csak egyeseknek, igen drágán) így marad a tüneti kezelés, vagyis a tabletta, orrspray, szemcsepp, amiért egy allergiás a parlagfű szezonban min. 10000 ft-ot hagy a gyógyszertárban.  Esetleg - szintén a tüneti kezelés módja - injekciót írat fel, kiváltja és beadatja (egy szezonban nem igen lehet eggyel megúszni és ez sem olcsó). És évről évre várja, birka-türelemmel, mikor lesz végre hathatós intézkedés e gyomnövény ellen?

Nohát, ettől mi még inkább csak távolodunk...

De nem árt, ha azt is tudjátok, hogy (bár a parlagfű allergia gyógyszerei igazából "önköltségesek" és bizony 100 %-ig meg kell őket venni) Magyarországnak az allergia mint népbetegség kb. 40-50 MILLIÁRD Forintjába kerül évente. Ez jelentős részben a parlagfű allergia okán merül fel. No, ehhez képest méltánylandók csak igazán a fent leírt változások.

2011. augusztus 15.

Brunner József "önkéntes parlagfűvadász"

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 15
Heti: 186
Havi: 631
Össz.: 420 709

Látogatottság növelés
Oldal: Parlagfű
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »