Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

Római katolikus templom

és templomkert.


A templom 1749-1752 között épült a Zichy család támogatásával, barokk stílusban. Belső berendezései teljesen csak 1754-ben készültek el. A községi istentiszteletek ekkortól a kastély kápolnájából ide kerültek megtartásra.

A bejárat előtt az akkori plébános által 1813-ban állított Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobor fogad. A templomkapu fölött a Zichy és Berényi család kettős címere díszíti a homlokzatot, fölötte a félköríves fülkében Szent Vendel szobra látható.

templom.jpg

Néhány évvel ezelőtt nemcsak az épületet és tetőszerkezetét renoválták, de óráját és orgonáját is felújították. A munkák Zsámbék testvérvárosa, Wettemberg önzetlen és nagylelkű anyagi segítségével valósultak meg.


A templomkert a jelenlegi utcaszint fölött fekszik mintegy két méterrel, szépen rakott kváderkő fallal védve.

A templomkert nyugati sarkában  I. Világháborús Emlékmű áll, sok zsámbéki katona áldozatra emlékeztetve.

i._vh._emlekmu.jpg


A második Világháborúban a Budai várból kitört védőcsapatok maradványa egészen Zsámbékig jutott és a nyugati dombvonulaton semmisült meg. A zsámbéki áldozatoknak -elesett katonáknak és lakosoknak- állít emléket a II. Világháborús Emlékmű, amely szintén a templomkertben áll.

ii._vh._emlekmu.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 10
Heti: 20
Havi: 950
Össz.: 419 715

Látogatottság növelés
Oldal: Római katolikus templom és templomkert
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »