Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

                            Zsámbék leghíresebb nevezetességei

      Zsámbéki romtemplom és kolostorrom
Zsámbéki romtemplom


Történelmünk "élő" tanújaként, a mulandósággal dacolva áll a dombtetőn az Árpád-kortól napjainkig Zsámbék európai hírű műemléke.

Ezt látni kell, végig kell sétálni az ősi boltívek alatt! És egyszer csak megérinti az embert ennek a romnak egyfajta üzenete. Megcsodálhatjuk az építők munkáját és művészetét, de végigpereghet bennünk a hely történelme, ez csak fantáziánktól és ismereteinktől függ.

 zsambek_nevezetessegei_001.jpg

A templomot a francia származású Aynard család és a premontrei rend emeltette a XIII. században (1220-1234), késő római-korai gótikus stílusban.  A tatárdúlás során (miként a községet is) a templomot elpusztították, majd IV. Béla újjáépíttette.

A törökök 1541-ben Zsámbékot elfoglalták, a harcok során a templom ismét elpusztult. A Zichy család 1689-ben megvásárolta a települést és hamarosan a templomot ismét helyre állították.

A "kegyelmdöfést" az 1763-as nagy komáromi földrengés adta, félig lerombolta. Ez után már többé nem állították helyre. A leomlott köveket a helybeliek széthordták, építőanyagként hasznosították, számtalan zsámbéki ház falában és kőfalakban szunnyadnak.

A templom legjelentősebb állagmegóvó munkáit Möller István építész irányította az 1800-as évek végén. Korszakalkotó (és világhírű) megoldása az eredetitől jól elkülöníthető (vörös téglából készült) megerősítések, kitoldások alkalmazása, ami mégis tökéletesen beleillik a látványba.


Kolostorrom


zsambek_nevezetessegei_014.jpg

A korábban premontrei, majd Mátyás király által a pálosoknak adományozott kolostor romjait az 1930-as években Lux Kálmán tárta fel.

Az egykori kolostor megmaradt dongaboltozatos termében kiállítás (kőtár, régi fotók és metszetek) várja a látogatókat.


Mindez szép (Európai!) környezetben és gyönyörű panorámával is vár.

Részleteket (nyitvatartás) a www.romtemplom.hu oldalon találsz.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 10
Heti: 15
Havi: 945
Össz.: 419 710

Látogatottság növelés
Oldal: Zsámbéki romtemplom
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »