Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala.

Civil weblap, amely másképp, "alulnézetből" is bemutatja Zsámbékot, rámutatva az életünket, közérzetünket és "köz-érzetünket" rontó jelenségekre is. Tükröt kíván állítani Zsámbék Polgármesterének, Önkormányzatának. Remélve, hogy bele is néznek.

                          Zsámbék leghíresebb nevezetességei

                                               Zichy kastély



Zsámbék legnagyobb, a távolból is jól látszódó épület-együttese a Zichy kastély.

zsambek_nevezetessegei_023.jpg

A tatárjárás után az Aynardok királyi engedélyt kaptak kővár építésére, amely a mai kastély helyén állt. Később a Maróthyak birtokába került, majd királyi birtok lett. Mátyás fiának (Corvin Jánosnak) adományozta, aki 1504-ig volt földesura.

A törökök kiűzése után a lerombolódott várat és a birtokot Zichy István vásárolta meg a királytól és építtetett kastélyt, korai-barokk stílusban. A kastélyban kápolna is épült, Xavéri Szent Ferenc tiszteletére avatták fel 1716-ban. Éveken át itt tartották a községi istentiszteleteket is.

A Zichyektől ismét a Koronára visszaszármazott kastélyt 1904-ben a svájci Szent Keresztről elnevezett Irgalmas Nővérek vásárolták meg, akik azt kibővítették, majd két emeletesre alakították. A kastélyban már ekkortól oktatási intézmény is működött és a következő  nyolc évtizedekben mindig otthont adott valamilyen intézménynek.

2003-ban a kastély tetőszerkezetének nagy része leégett és jelentősen károsodott a felső szint is. Helyreállították, ma nézve csak az látszik, milyen szép a tető és a homlokzat. Jelenleg is folyik oktatás az épület-együttesben.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 10
Heti: 13
Havi: 943
Össz.: 419 708

Látogatottság növelés
Oldal: Zichy kastély
Zsámbék város "nem hivatalos" weboldala. - © 2008 - 2024 - zsambekweb.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »